Avokádo
Co je avokádo?
Avokádo z botanického hlediska patří mezi ovoce, nicméně z kulinářského hlediska je řazeno mezi zeleninu, protože se hojně využívá v receptech na slaný nebo slano-kořeněný způsob.
Avokádo má hladkou krémovou konzistenci a tak se skvěle hodí na různé pomazánky nebo do salátů.
Avokádo řadíme mezi superpotraviny. Je bohaté na zdravé tuky, vlákninu a vitamín K, vitamin C, vitamin E, vitamin B-6 a minerály.
Do České republiky se dováží převážně odrůda Haas a odrůda Fuerte.
Jak poznat zralé avokádo
🥑 Odrůda Haas je v ČR nejrozšířenější, dostupná po celý rok.
🥑 Plody jsou oválné.
🥑 Jsou-li plody zelené, avokádo je nezralé.
🥑 Mají-li plody tmavě zelenou až fialovou barvu, avokádo je zralé.
🥑 Pokud mají plody téměř černou barvu, bude avokádo pravděpodobně přezrálé.
🥑 Kupujete-li "ready to eat", odloupněte stopku, pokud se objeví zelená dužina, avokádo není přezrálé.
🥑 Odrůda je dostupná od pozdního podzimu do jara.
🥑 Odrůda Fuerte má podlouhlý tvar připomínající hrušku.
🥑 Pozor plody jsou stále zelené i po dozrání.
🥑 Plody mají hladkou, tenkou slupku.
🥑 Zralost lze zjistit pohmatem, avokádo by mělo být pružné, ale pevné.
🥑 Chuťově je dužina jemnější než u odrůdy Haas.
🥑 Avokáda bývají v obchodech rozdělena na "určeno k dozrání" a "ready to eat".
🥑 Určená k dozrání poznáte velmi jednodušše, jsou tvrdá.
🥑 Pokud chcete koupit již zralé avokádo, nejprve odloupněte stopku, je-li vnitřek zelený až zlatavý, avokádo je v pořádku. Najdete-li hnědou barvu, avokádo bude i po rozkrojení uvnitř převážně hnědé.
Jak uchovávat avokádo
🥑 Nezralé avokádo uchováváme při pokojové teplotě, aby rychleji dozrálo.
🥑 Zralé avokádo můžeme zabalit do potravinové fólie nebo voskového papíru čímž proces zrání zpomalíme.
🥑 Zrání můžeme urychlit umístěním do papírového sáčku spolu s banánem či jablkem, protože toto ovoce uvolňuje etylen, který zrání podpoří.
Avokádo recepty pomazánky
Avokádo je svojí texturou ideální pro přípravu pomazánek.
🥑 Avokádo nařízněte po obvodu, nebojte se zatlačit tak, aby nůž projel avokádem, zastaví se o pecku
🥑 Otočte oběma polovinami avokáda, dokud se jedna z nich neoddělí od pecky.
🥑 Odstraňte pecku a polévkovou lžící vyjměte dužinu a přendejte do misky. Odrůda Fuerte jde velice dobře oloupat.
🥑 Dužinu rozmačkejte vidličkou, přidejte sůl a pepř - základ je hotov
🥑 Do takto připraveného základu můžete vmíchat následující bílkoviny vždy 1 druh
🥑 Kuřecí nebo krůtí maso
🥑 Tuňáka z konzervy
🥑 Nastrouhané tofu
🥑 Vejce na tvrdo
🥑 Cottage