Klíčky a výhonky
Druhy vhodné ke klíčení
Vhodné druhy luštěnin:
- Fazole mungo
- Fazole alfalfa
- Cizrna
- Čočka
Klíčky a výhonky zeleniny není nutné blanšírovat.
Vhodné druhy zeleniny:
- Řeřicha
- Rukola
- Ředkev
- Brokolice
Klíčky
Proč jíst vůbec klíčky a výhonky, když si můžeme dát už zralou zeleninu? Dospělá zelenina je dobrým zdrojem živin, ale klíčky a výhonky obsahují asi 40x víc živin, než jejich dospělé protějšky a vysoké množství bílkovin, vitamínů a minerálních látek. Dají se z nich připravit skvělé recepty, ale měli bychom vědět, že v některých jsou i přírodní toxiny, jako např. jedovatý phasi nebo hemaglutininy, které ve větším množství způsobují shlukování červených krvinek. Tyto látky se ničí vařením nebo blanšírováním. Především se to týká klíčků luštěnin cizrny, fazolí, a žlutých sojových bobů. Proto se doporučuje tyto klíčky před konzumací alespoň krátce blanšírovat.
Rozdíly mezi klíčky a výhonky
Klíčky a výhonky mohou vypadat podobně, ale jsou mezi nimi i další rozdíly:
- u výhonků se sklízí nadzemní část rostliny – stonek, nepravé listy a někdy i první pár pravých listů. Naopak u klíčků jíme samotné semínko, kořen a případně děložní/nepravé lístky.
- výhonky se obvykle pěstují v půdě, i když je lze pěstovat i hydroponicky. Klíčky se pěstují bez substrátu.
- výhonky se sklízejí za 7 až 14 dní, zatímco klíčky se sklízejí za pouhé dva až pět dní
- výhonky vyžadují řádnou ventilaci vzduchu, zatímco klíčky ne
- výhonky obsahují více vlákniny než klíčky. Obecně jsou výhonky výživnější než klíčky samotné
- výhonky vyžadují světlo pro fotosyntézu, klíčky mohou být schované ve tmě a nepotřebují světlo