Zdravé tuky

10.03.2024


Když přemýšlíme o hubnutí, první věcí, co nás obvykle napadne je, že vynecháme tuky ve stravě.

Tuky byly totiž velmi dlouho označovány za nepřítele čísla jedna v naší touze dosáhnout ideální váhy a zdravého těla.

Až koncem roku 2015 bylo přijato za oficiální stanovisko, že nízkotučná strava nepřispívá k odbourávání nadváhy. Nízkotučné diety přiměli bohužel lidi přejít od zdravých tučných jídel na potraviny bohaté na přidaný cukr škroby a rafinované obilné složky.

Proč jíst tuky

🍏 tuky jsou nezbytnou součástí naší stravy

🍏 pomáhají při vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích (A, D, E, K)

🍏 jsou zdrojem energie

🍏 jsou stavebním kamenem buněčných membrán

🍏 tuky ovlivňují v mozku vznik chuti k jídlu – snižují ji – a tak během dne jíte celkově méně

🍏 kalorie se z tuku uvolňují a dále zpracovávají jiným způsobem, než se uvolňují a zpracovávají kalorie z cukru

🍏 tuky zrychlují metabolismus, neboť tuky musejí být spáleny, protože se nesnadno skladují

🍏 tuky nevyvolávají zvýšení produkce inzulínu, hormonu, který má na starosti ukládání tuku do zásoby

Nasycené mastné kyseliny

Jsou obsaženy převážně v potravinách živočišného původu, mléko, vejce, maso, máslo. Sami o sobě neohrožují srdečně-cévní zdraví, jak se kdysi předpokládalo. Pouze strava, kde je vysoké množství nasyceného tuku kombinované s nadměrným obsahem soli, transmastných kyselin a konzervantů je tělu neprospěšná a zabraňuje úspěšnému hubnutí.

Nenasycené mastné kyseliny

Jsou obsaženy v potravinách, jako jsou olivový olej, avokádo, ořechy (vlašské ořechy, mandle, lískové oříšky) a semena (lněná semena, slunečnicová semena). Konzumace nenasycených tuků je spojena s nižším rizikem srdečních chorob a zdravějším metabolismem.

Omega-3 nenasycené mastné kyseliny

Mají protizánětlivé vlastnosti a jsou důležité pro zdraví mozku, srdce a kloubů. Jsou obsaženy v rybách (například losos, makrela, sleď) a ve lněném semeni. Skvělým zdrojem Omega 3 je rybí tuk nebo lněný olej

Lněný olej má svojí specifickou chuť. Dlouho jsem hledala lněný olej, který by ji neměl, až jsem objevila skvělou českou firmu, kde vyrábí lněný olej na objednávku. Zde je odkaz, kdybyste chtěli vyzkoušet. https://www.dejsiolej.cz/lneny-olej/

Klíčem k úspěšnému hubnutí je naučit se rozlišovat mezi těmito různými typy tuků a volit ty zdravé. Pokud tedy chcete využít tuky ke svému prospěchu při hubnutí, zaměřte se na zdravé varianty, jako jsou oleje rostlinného původu, ořechy, semínka a ryby. Zahrňte je do vyvážené stravy spolu s dalšími živinami, jako jsou bílkoviny a vláknina.  

A pozor na sacharidy, které zpomalují metabolismus, vyvolávají hlad a zvyšují chuť k jídlu. Tento názor je potvrzen již velkým množství vědeckých prací. Sacharidy spouštějí v těle pochody vedoucí k ukládání tuku (anabolismus), zatímco tuky přispívají k odbourávání tuku (katabolismus).

Takže závěrem NEBOJTE SE TUKŮ. 😉