Proč je důležité namáčet ořechy a jak dlouho namáčet jednotlivé druhy?

12.06.2023

Proč namáčet ořechy?

Zařazujete do svého jídelníčku ořechy? Určitě víte, že ořechy jsou zdravé a obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Jak je ale připravovat, tak, abyste využili to, co nabízejí na maximum? Proč je vůbec důležité namáčení ořechů?

Co obsahují ořechy?

  • Bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu
  • Vitamín E, hořčík, fosfor, měď, mangan, selen
  • Množství živin závisí na druhu jednotlivých ořechů

Mandle a zdraví

V individuálních plánech výživového programu Metabolic Balance® se velmi často vyskytují ke snídani mandle. Více o programu zde Co je Metabolic Balance® 

Jíst mandle se slupkou nebo bez?

Slupky mandlí obsahují velké množství antioxidantů, proto dáváme přednost mandlím neloupaným.

Mandle vitamíny

Mandle obsahují vitamín E, mangan, hořčík, fosfor, vitamín B2 a měď.

Mandle jsou ideální při úpravě tělesné hmotnosti, protože obsahují vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny, které zvyšují pocit sytosti.

Mandlové mléko recept

  • 1 hrnek neloupaných mandlí namočených přes noc
  • 2 - 4 hrnky vody, ze 2 hrnků budete mít spíše smetanu, 4 hrnky mléko, vyzkoušejte, co vám nejvíce vyhovuje.
  • Do vysokorychlostního mixéru dáme namočené mandle, přilijeme vodu a mixujeme - délka mixování závisi na typu mixéru.
  • Mléko přecedíme přes plátýnko, ale můžete i použít novou silonovou ponožku.
  • Mléko můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné skleněné nádobě až 3 dny.

Recepty z mletých mandlí 

aneb jak na mandlové smoothie s mangem – video recept najdete zde Mandlové smoothie

4 důvody proč namáčet ořechy

  • Máčením se ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů. Kyselina fytová a enzymové inhibitory brání snadnému trávení.

  • Namočením se ořechy zbaví prachu a případných plísní na jejich povrchu
  • Namočením se zvyšuje jejich výživová hodnota
  • Namočené ořechy jsou měkčí, více krémovité a mnohem chutnější

Jak dlouho namáčet ořechy?

  • Kešu ořechy - 2 hodiny
  • Makadamové ořechy - 2 hodiny
  • Vlašské ořechy - 4 hodiny
  • Pekanové ořechy - 6 hodin
  • Lískové ořechy - 8 hodin
  • Mandle – 10- 12 hodin

Z ořechů slijeme vodu, propláchneme a můžeme ihned konzumovat. Pokud chcete uchovávat v uzavíratelné sklenici, je potřeba usušit buď v sušičce nebo troubě při teplotě 40° cca 12 hodin.

Zajímá vás zdravá výživa? Přečtěte si další články zde Zajímavosti

Jsem certifikovaná výživová poradkyně programu Metabolic Balance®, kterým jsem si sama prošla jako klientka. Baví mě všechno, co se týká zdravého životního stylu. Metabolic Balance® totiž není jen o hubnutí, ale i o změně přístupu ke stravě i k sobě.

Více o programu Metabolic Balance® zde Co je Metabolic Balance® a Video o Metabolic Balance 

Máte zájem o podrobnějíš informace? Ráda se vám budu věnovat.

Napište mi nebo si zarezervujte Informační hovor zdarma