Proč je důležité namáčet ořechy a jak dlouho namáčet jednotlivé druhy?
Proč namáčet ořechy?
Zařazujete do svého jídelníčku ořechy? Určitě víte, že ořechy jsou zdravé a obsahují velké množství vitamínů a minerálů. Jak je ale připravovat, tak, abyste využili to, co nabízejí na maximum? Proč je vůbec důležité namáčení ořechů?
Co obsahují ořechy?
- Bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu
- Vitamín E, hořčík, fosfor, měď, mangan, selen
- Množství živin závisí na druhu jednotlivých ořechů
Mandle a zdraví
V individuálních plánech výživového programu Metabolic Balance® se velmi často vyskytují ke snídani mandle. Více o programu zde Co je Metabolic Balance®
Jíst mandle se slupkou nebo bez?
Slupky mandlí obsahují velké množství antioxidantů, proto dáváme přednost mandlím neloupaným.
Mandle vitamíny
Mandle obsahují vitamín E, mangan, hořčík, fosfor, vitamín B2 a měď.
Mandle jsou ideální při úpravě tělesné hmotnosti, protože obsahují vlákninu, zdravé tuky a bílkoviny, které zvyšují pocit sytosti.
Mandlové mléko recept
- 1 hrnek neloupaných mandlí namočených přes noc
- 2 - 4 hrnky vody, ze 2 hrnků budete mít spíše smetanu, 4 hrnky mléko, vyzkoušejte, co vám nejvíce vyhovuje.
- Do vysokorychlostního mixéru dáme namočené mandle, přilijeme vodu a mixujeme - délka mixování závisi na typu mixéru.
- Mléko přecedíme přes plátýnko, ale můžete i použít novou silonovou ponožku.
- Mléko můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné skleněné nádobě až 3 dny.
Recepty z mletých mandlí
aneb jak na mandlové smoothie s mangem – video recept najdete zde Mandlové smoothie
4 důvody proč namáčet ořechy
Máčením se ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů. Kyselina fytová a enzymové inhibitory brání snadnému trávení.
- Namočením se ořechy zbaví prachu a případných plísní na jejich povrchu
- Namočením se zvyšuje jejich výživová hodnota
- Namočené ořechy jsou měkčí, více krémovité a mnohem chutnější
Jak dlouho namáčet ořechy?
- Kešu ořechy - 2 hodiny
- Makadamové ořechy - 2 hodiny
- Vlašské ořechy - 4 hodiny
- Pekanové ořechy - 6 hodin
- Lískové ořechy - 8 hodin
- Mandle – 10- 12 hodin
Z ořechů slijeme vodu, propláchneme a můžeme ihned konzumovat. Pokud chcete uchovávat v uzavíratelné sklenici, je potřeba usušit buď v sušičce nebo troubě při teplotě 40° cca 12 hodin.
Kde koupit kvalitní ořechy?
Zajímá vás zdravá výživa? Přečtěte si další články zde Zajímavosti
Jsem certifikovaná výživová poradkyně programu Metabolic Balance®, kterým jsem si sama prošla jako klientka. Baví mě všechno, co se týká zdravého životního stylu. Metabolic Balance® totiž není jen o hubnutí, ale i o změně přístupu ke stravě i k sobě.
Více o programu Metabolic Balance® zde Co je Metabolic Balance® a Video o Metabolic Balance
Máte zájem o podrobnějíš informace? Ráda se vám budu věnovat.
Napište mi nebo si zarezervujte Informační hovor zdarma