Účinky jablečného octa

11.08.2023

Jablečný ocet účinky

Svým klientům doporučuji používat jablečný ocet k dochucování jídel. Účinky na hubnutí a na zdraví jsou nedoceněné. Podívejme se tedy na to jak se jablečný ocet vyrábí a jaké jsou výhody jablečného octa.  

Více o individuálním programu na hubnutí najdete zde Co je Metabolic Balance®

Jablečný ocet výroba

  1. Výroba začíná sběrem zralých jablek. Jablečný ocet se obvykle vyrábí z nesladkých odrůd jablek, jako jsou například jablečné odrůdy využívané na mošt nebo na cidre. Jablka jsou vybrána, očištěna a nakrájena na menší kusy nebo nastrouhána.

  2. Fermentace moštu: Nakrájená nebo nastrouhaná jablka se smíchají s vodou a nechají fermentovat. Přidávají se také kvasinky, které přeměňují cukry v jablcích na alkohol a kyselinu octovou. Tento proces může trvat několik týdnů.

  3. Fermentace alkoholu na kyselinu octovou: Po skončení fermentace moštu se vytvoří alkohol. Tento alkoholický mošt se poté nechá dále fermentovat, tentokrát za přítomnosti octových bakterií (Acetobacter), které přeměňují alkohol na kyselinu octovou. Tento proces může trvat několik týdnů až měsíců, v závislosti na požadované síle a kvalitě octa.

Článek o účinku jablka na hubnutí najdete zde Jablka a hubnutí

Jablečný ocet a hubnutí

  • navozuje pocit sytosti
  • podporuje tvorbu žaludečních šťáv a žluči, a tím podporuje trávení a urychluje metabolismus 
  • upravuje příznivě stav střevní mikroflóry

Jablečný ocet použití v kuchyni

  • Jablečný ocet skvěle chutná v kombinaci s olivovým olejem a hořčicí jako zálivka do salátu
  • Výborný je jako přísada od restovaného zelí nebo červené čočky, prostě všude tam, kde je potřeba jídlo okyselit
  • Při nákupu dáváme přednost nefiltrovanému - obsahuje více živin