Zařazujete do svého jídelníčku ořechy? Určitě víte, že ořechy jsou zdravé a obsahují velké množství vitamínů a minerálů.
Jak je ale připravovat, tak, abyste využili to, co nabízejí na maximum?
Proč je vůbec důležité namáčení ořechů?
Co obsahují ořechy?
- Bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu.
- Vitamín E, hořčík, fosfor, měď, mangan, selen.
- Množství živin závisí na druhu jednotlivých ořechů.
Mandle a zdraví
Mandle patří mezi superpotraviny pro zdravé hubnutí.
Jsou bohaté na vitamin E, hořčík a zdravé nenasycené tuky, které podporují správnou funkci metabolismu.
Ve všech svých programech na hubnutí doporučuji zařadit mandle v kombinaci se slunečnicovými semínky ke snídani.
Pravidelná konzumace mandlí vám pomůže kontrolovat chuť k jídlu a dodá energii na celý den.
A určitě vždy použijte pro přípravu snídaně mandle se slupkou, protože právě ve slupce se ukrývá nejvíce antioxidantů a vlákniny.
Studie dokázaly až o 30% vyšší antioxidační účinek u neloupaných mandlí oproti loupaným. Tyto antioxidanty chrání vaše buňky před poškozením a zpomalují proces stárnutí.
Co obsahují mandle?
- Bílkoviny, zdravé tuky, sacharidy a vlákninu.
- Vitamin E - silný antioxidant pro ochranu buněk.
- Vitamíny skupiny B (hlavně B2 - riboflavin).
- Hořčík, vápník, fosfor, zinek, draslík.
Recept na mandlové mléko

- 1 hrnek neloupaných mandlí namočených přes noc.
- 2 - 4 hrnky vody, ze 2 hrnků budete mít spíše smetanu, 4 hrnky mléko, vyzkoušejte, co vám nejvíce vyhovuje.
- Do vysokorychlostního mixéru dejte namočené mandle, přilijte vodu a mixujte - délka mixování závisí na typu mixéru.
- Mléko přeceďte přes plátýnko, ale můžete i použít novou silonovou ponožku.
- Mléko můžete uchovávat v lednici v uzavíratelné skleněné nádobě až 3 dny.
5 důvodů proč namáčet ořechy
- Máčením se ořechy zbaví kyseliny fytové a enzymových inhibitorů.
- Namočením se ořechy zbaví prachu a případných plísní na jejich povrchu.
- Namočením se zvyšuje jejich výživová hodnota.
- Namočené ořechy jsou lépe stravitelné a nezpůsobují nadýmání.
- Namočené ořechy jsou měkčí, více krémovité a mnohem chutnější.
Jak dlouho namáčet ořechy?
- Mandle – 10- 12 hodin
- Vlašské ořechy - 4 hodiny
- Kešu ořechy - 2 hodiny
- Lískové ořechy - 8 hodin
- Pekanové ořechy - 6 hodin
Recept na zdravé muffiny z mandlí a slunečnicových semínek a na mandlové smoothie jsou součástí receptů na hubnutí.